Bolu’da Öğretmenlere “Kudüs Şairi” Nuri Pakdil anlatıldı.

Yedi Göller Gençlik Merkezi’nde 2 Mayıs 2025 tarihinde saat 18.00’de gerçekleştirilen programda, Türkiye Yazarlar Birliği Bolu Şubesi Başkanı Mustafa Süs, Nuri Pakdil’in hayatını, edebi kişiliğini ve düşünce dünyasını katılımcılarla paylaştı.
Yoğun ilgi gören etkinlikte Mustafa Süs, Pakdil’in şiirlerindeki derin anlamlara, Kudüs’e olan özel ilgisine ve Türk edebiyatına bıraktığı kalıcı etkiye dikkat çekti. Süs, Pakdil’in eserlerinin genç nesiller için de önemli bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.
Ayrıca ”Batılılaşma Yerlilik” başlığı işlenirken şu değerlendirmeler dinleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı:
Nuri Pakdil, “Batı Notları” adlı gezi kitabında, “Okullarımız, Batı övgüsünü ödev bilmiş öğretmenlerle doluydu, kafalarımız artık duymayacak değin şişerdi, Türk yazarlarını değil, Batı yazarlarını salık verirlerdi bize” diye yakındıktan sonra şunu ekliyor: ‘1923 devriminden beri boynumuz ağrıdı Batı’ya bakmaktan.’ “(Melih Cevdet Anday Bir Karşılaştırma Cumhuriyet Gazetesi, Tartışma, 5 Nisan 1974)
Aynı zamanda Pakdil; “Yabancılaşmış Türk aydınları, yurt düşmanları ile birlik olup tuzak üstüne tuzak kursalar da uygarlığımıza dönüş eylemi durdurulamayacaktır.” “Uygarlığımızın özündeki ülkü -ki buna yerli düşünce diyoruz – Türk halkının gönlünde canlı, yeni ve hiç bozulmamış biçimde duruyor… Cumhuriyet yönetimi batılılaşmayı amaç edinmişti, ne var ki bu yöneliş Türk ulusunun uygarlık değerleriyle çelişiyordu.”
Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği bu anlamlı etkinlik, Nuri Pakdil’i ve onun değerli mirasını Bolu’da yaşatma adına önemli bir adım oldu.
Öğretmen Akademileri il koordinatörü Dr. Yücel Yüksel, konuşmalarından dolayı Mustafa Süs’e teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.
Katılımcılar, bu bilgilendirici ve duygusal anma programı için memnuniyetlerini dile getirdiler.
Gönüllü öğretmenlere ve halka da açık olan Biyografi Akademileri her hafta farklı edebî kişilik ve farklı konuşmacılarla devam edecek.