TYB BOLU ŞUBESİNDE RASİM ÖZDENÖREN ANILDI


23 Temmuz 2022 tarihinde dünyaya gözlerini yuman Rasim Özdenören’in vefatının 2. sene-i devriyesi münasebetiyle anma programı düzenlenendi. Program Kalıcı Konutlar Yaşamkent Gençlik Merkezinde icra edildi.
Programa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Selami Alan, yazarın hayatı ve eserleri hakkında genel bilgilendirme yaptıktan sonra Gül Yetiştiren Adam ve Müslümanca Yaşamak eserleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Selami Alan’ın yaptığı değerlendirmelerin özeti şu şekildedir:

Yazarın tek romanı olan Gül Yetiştiren Adam, birbirinden bağımsız iki farklı olay örgüsüne dayanan bir kurguya sahiptir. 1970 ve 1978 yılları kapsamında iki farklı yaşam tarzını konu edinen romanda ilk öykü, gül yetiştiren adama ayrılmıştır. Bu öyküde, Millî Mücadele’nin sonunda arzu etmediği gelişmeler yaşandığını görüp evine kapanan ve elli yıl boyunca toplumla irtibatını kesen bir adamın yaşadıkları anlatılmıştır. Yirmi üç bölümlük romanın on iki bölümünü kapsayan bu hayat hikayesinde gül yetiştiren adam, yaşananlara tepki olarak eylemsizliği tercih ederek kendini ibadetlerine ve en güzel gülleri yetiştirmeye vermiştir. Öykünün sonlarında ise torunun ısrarı neticesinde dışarı çıkmayı kabul etmiş ve bir sabah namazı için evden ayrılmıştır. Elli yıl sonra karşılaştığı hayat tarzı onu hayrete düşürmüştür. Öz değerlerine yabancılaşan yozlaşmış insanları görünce onları uyarma ihtiyacı hissetmiş ve camiden çıkan cemaate birkaç söz söylemiştir. Bu söyledikleri dolayısıyla da tutuklanmıştır.

Romanın ikinci öyküsünde Amerika’da yaşayan, genç ve güzel bir kadın olan Sitare’den bahsedilmiştir. Sitare mutluluğu, iç huzuru arayan bir kadındır. Sırf parası için evlendiği kocası Çarli, hastadır. Fakat Sitare kocasının umursamayıp arkadaşlarıyla eğlenmeye ve gezmeye devam eder. Paranın gücüyle her türlü eğlenceyi tadar ancak menfaat üzerine kurulu bu arkadaş ortamında da aradığı huzuru ve sevgiyi bulamaz. Maddi olarak her türlü imkana sahip olmasına karşın yaşadığı bunalımdan kurtulamayınca kendi yaşamına son verir.

Okuruna sunduğu iki hayat üzerinden çıkarım yapma fırsatı sunan Rasim Özdenören, bir taraftan kendini toplumdan soyutlayanları diğer taraftan Batılı yaşam tarzını benimseyenleri eleştirir. Böylece bu yanlış yaşam tarzları üzerinden okuruna doğruyu göstermeye çalışır.

Rasim Özdenören, Gül Yetiştiren Adam romanında kurgu içerine yerleştirdiği bu fikirleri Müslümanca Yaşamak adlı deneme kitabında daha açık şekilde dile getirir. Bu bağlamda yazar, kitabında belli sorular sorarak cevaplarını vermeye çalışır. Bu sorulardan bazıları şunlardır:

– Bugün Müslüman olduğunu söyleyen milyonlarca insanın durumunu neyle, nasıl açıklayabiliriz?

– Asr-ı Saadet’te Müslümanların namazı bile tehlikeli görünürken bugün Müslümanların namaz kılması neden tehlikeli sayılmıyor?

– İslam Müslümanlara bir emanettir. Halen yeryüzünde yaşayan Müslümanlar bu emaneti ehliyetle koruyabiliyor mu?

– Eşya mı insanı anlamlandırır, yoksa insan mı eşyayı?

– Bir Müslüman, kendine ait hayat tarzını sürdürmekten yoksun bırakılmışsa, yaşamak zorunda kaldığı hayatın kölesi mesabesinde değil midir?

– Nasıl bir hayat?

Rasim Özdenören’i anma vesilesiyle düzenlenen programda, yazarın bu tarz soruları ele alınmış ve kitapta bu sorulara verdiği cevaplar aktarılmıştır. Konuşma sonrasında katılımcılarla konu üzerine mütalaada bulunulmuştur. Program Rasim Özdenören’e rahmet dilekleri ve dualarla sona ermiştir.

TYB Bolu Şube Başkanı Mustafa Süs, katkılarından dolayı Doç. Dr. Selami Alan’a, katılımcılara ve salonu tahsis eden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne teşekkür etti.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir